Składniki:
do farszu:
- muszle makaronowe (makaron typu conchiglioni)
- ja użyłam 4 gatunki sera: gorgonzola, feta, mozarella oraz parmezan)
- bazylia (najlepiej świeża)
- pieprz
do sosu:
- pomidory (ja wzięłam z puszki)
- oliwa
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Muszle ugotować w osolonej wodzie tak mocno al dente (najlepiej gotować przez połowę czasu wskazanego na opakowaniu). Ostudzić. Po wystygnięciu faszerować muszle farszem.
2. Zrobić sos tzn. na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory z puszki. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 15 minut. Doprawić do smaku.
3. W blaszce lub foremce do zapiekania wylać warstwę sosu na dno. Na tym układamy dość ciasno muszle z serowym nadzieniem. Na wierzch znowu warstwa sosu i plastry mozarelli. Muszle pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach.
Pycha!!
Komentarze
Prześlij komentarz