Przejdź do głównej zawartości

Sernik a'la cappuccino na zimno


Składniki:

  • 3 serki homogenizowane
  • żelatyna
  • mleko w proszku (2 szklanki)
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny 
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • biszkopty 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:

1. Ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajko. Następnie powoli (po trochu) serki waniliowe. Następnie mleko w proszku. Na koniec kawę "neskę" rozpuszczoną w 2 łyżkach wody oraz ostudzoną a wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody żelatynę (3 łyżeczki).

2. Rozpuszczamy galaretki. Odlewamy część do miseczki (tu: będziemy moczyć biszkopty przed ułożeniem je na blaszce). Reszta galaretki po ostudzeniu będzie wylana na wierzch ciasta.

3. Układamy na blaszce biszkopty zamoczone w ciepłej galaretce.

4. Na warstwę biszkoptów wylewamy masę serową. Wstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki tak, by mas się stężała. Po tym czasie wyjmujemy. Układamy znowu warstwę biszkoptów i zalewamy zimną (a nawet tężejącą galaretką). Ponownie umieszczamy w lodówce.
Najlepsze ciasto jest nastepnego dnia.


Smacznego :-)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie