Składniki:
- 3 serki homogenizowane
- żelatyna
- mleko w proszku (2 szklanki)
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- kostka margaryny
- 2 galaretki o smaku pomarańczowym
- biszkopty
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
1. Ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajko. Następnie powoli (po trochu) serki waniliowe. Następnie mleko w proszku. Na koniec kawę "neskę" rozpuszczoną w 2 łyżkach wody oraz ostudzoną a wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody żelatynę (3 łyżeczki).
2. Rozpuszczamy galaretki. Odlewamy część do miseczki (tu: będziemy moczyć biszkopty przed ułożeniem je na blaszce). Reszta galaretki po ostudzeniu będzie wylana na wierzch ciasta.
3. Układamy na blaszce biszkopty zamoczone w ciepłej galaretce.
4. Na warstwę biszkoptów wylewamy masę serową. Wstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki tak, by mas się stężała. Po tym czasie wyjmujemy. Układamy znowu warstwę biszkoptów i zalewamy zimną (a nawet tężejącą galaretką). Ponownie umieszczamy w lodówce.
Najlepsze ciasto jest nastepnego dnia.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz