Składniki:
- pęczek botwinki
- 50 ml octu
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 ogórek świeży
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 litra zsiadłego mleka
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę myjemy i kroimy całość (łodyżki i liście) w kawałki. Gotujemy niecałą szklankę wody i na wrzątek wrzucamy pokrojona botwinkę. Parzymy kilka minut. Po około 3-5 minutach dodajemy ocet, czosnek pokrojony w talarki, sól oraz pieprz. Studzimy.
2. Rzodkiewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
3. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę.
4. Ogórka świeżego kroimy na pół, wydrążamy ziarna, miąższ i kroimy w kosteczkę.
5. Koperek i szczypior płuczemy i kroimy.
6. Wszystkie warzywa dodajemy do przestudzonej botwinki. Całość zalewamy zsiadłym mlekiem. Najlepiej przed podaniem wstawić na około pół godziny do lodówki.
Ja chłodnik z botwinki podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku i do tego jajo sadzone.
Można też do chłodnika dodać jajo na twardo.
Polecam!!
Komentarze
Prześlij komentarz