Póki sezon na szparagi trwa, podaje Wam przepis na zupę (krem) ze szparagów, tu zielonych ale można ten przepis zastosować również w odniesieniu do szparagów białych.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- pół litra wody
- warzywa na wywar
- parmezan
- bazylia
Sposób przygotowania:
1. Na warzywach (wcześniej oczywiście obranych i umytych) przygotować wywar. Ja użyłam marchwi, selera, pietruszki i cebuli. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Można też wrzucić kostkę rosołową z kury lub woła.
2. Szparagi myjemy, tniemy na kawałki i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.
3. Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy ugotowane szparagi.
4. Dodajemy 2-3 łyżki startego sera parmezan oraz garść bazylii. Miksujemy.
5. Dla mnie zupa była za klarowna, a za mało kremowa więc zagęściłam ją odrobiną mąki kukurydzianej.
6. Zupa jest smaczniejsza gdy zabielimy ją odrobiną śmietany (ok 150 ml gęstej 30% śmietany).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz