Naleśniki (ciasto):
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 całe jajko
- 3-4 łyżki oleju
- szczypta soli
1. Składniki należy dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
2. Smażymy naleśniki.
Farsz szpinakowy:
- 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- ser żółty
1. Szpinak podsmażamy wraz z pokrojoną na drobną kosteczkę cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Pod koniec smażenia można dodać jajko, ser feta lub kozi.
3. Pod koniec smażenia można dodać jajko, ser feta lub kozi.
4. Tak przyrządzonym farszem nadziewamy naleśniki.
5. Do środka naleśnika dodajemy wiórki żółtego sera, następnie dajemy jeszcze na chwilę na patelnię lub do nagrzanego piekarnika (na 2 minuty), tak aby ser żółty się rozpuścił. Można też na minutę włożyć naleśniki do mikrofalówki.
5. Do środka naleśnika dodajemy wiórki żółtego sera, następnie dajemy jeszcze na chwilę na patelnię lub do nagrzanego piekarnika (na 2 minuty), tak aby ser żółty się rozpuścił. Można też na minutę włożyć naleśniki do mikrofalówki.
Pycha!!
Komentarze
Prześlij komentarz