Tym razem chciałabym Wam polecić gnocchi z kurkami :-) Oczywiście możemy te kluseczki jeść z sosem z każdym innych grzybów - ja miałam akurat kurki stąd to danie.
Z ziemniaków, masła, jajka i mąki robimy kopytka (czyli gnocchi).
Do tego przygotowujemy sos grzybowy na bazie kurek (ja dla fantazji dałam jeszcze 2 pieczarki).
I tak:
1. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojona w drobna kostkę cebulę (średniej wielkości) oraz 2-3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę).
2. Po jakiś 2 minutach dodajemy opłukane wcześniej (a właściwie to wyszorowane z piasku) i pokrojone grzyby.
3. Smażymy, co raz mieszając, około 10-15 minut.
4. Dodajemy śmietanę (minimum 18%) i jak się sos zagotuje to wyłączamy. Można dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Tak przygotowanym sosem polewamy nasze ziemniaczane kluseczki.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz