Już dawno się przymierzałam do zrobienia gnocchi czyli po prostu kopytek o włoskim rodowodzie :-)
A że jak wiecie kuchnia włoska to moja ulubiona więc wiedziałam, że prędzej czy później to nastąpi.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu utłuc (lub zemleć w maszynce). Odczekać aż wystygną.
2. W misce mieszamy: ziemniaki, z roztrzepanym jajkiem, masłem oraz mąką. Wyrabiamy to na jednolitą masę. W razie potrzeby dosypujemy mąki - tyle, by nie kleiło się do rąk.
3. Z ciasta rwiemy kawałki, które rolujemy na długie wałki, które następnie kroimy na małe kawałki (kopytka). Cechą charakterystyczną włoskich gnocchi są takie ślady od widelca, które robimy wyciskając "widelcowy wzorek" brzuszkiem widelca na każdej klusce.
4. Kopytka wrzucamy na gotującą i osoloną wodę i gotujemy do momemntu aż wypłyną na powierzchnię.
5. Na patelni roztapiamy masło, którym polewamy kopytka. Posypujemy parmezanem. Można też posypać odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Dla mnie rewelacja!!!
Komentarze
Prześlij komentarz