Jak dotąd nie próbowałam świeżych fig.
Wiem, wiem, to skandal, że takie wyznanie pada z ust blogerki kulinarnej ;-)
Oczywiście najlepiej smakowałyby mi figi w kraju, gdzie są uprawiane np. Azja, Turcja czy Grecja no ale....... póki co muszą mi wystarczyć te kupione na targu :-)
Skosztowałam i pomyślałam, że zaproponuję Wam pizzę z wykorzystaniem owoców figi właśnie.
W związku z tym poniżej przepis na pizzę z kozim serem (to moje ostatnie kulinarne odkrycie), rukolą oraz świeżymi figami.
Pizzę przygotowujemy w sposób następujący...... rozcieramy drożdże z odrobinką cukru, dodajemy szklankę mąki, pół szklanki letniej lub ciepłej wody oraz 3 łyżki oliwy (lub oleju).
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce (na jakieś pół godziny).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy ciasto na którym układamy kolejno składniki tj:
- serek kozi
- rukola
- figi (ja pokroiłam w plasterki)
Po wyjęciu z pieca skrapiamy pizzę sosem balsamico.
Jeśli ktoś lubi ww. składniki to ta pizza okaże się naprawdę wyborną przekąską.
Jeśli ktoś lubi ww. składniki to ta pizza okaże się naprawdę wyborną przekąską.
Gorąco polecam. Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz