Pierożki z serem feta oraz kozim - teropitakia. To moje wspomnienie greckich wakacji :-)
W roli głównej .... serek kozi. To moje odkrycie sezonu ;-) delikatny.... pyszny :-)
Składniki:
- ciasto francuskie (opakowanie)
- 2 jajka
- 1/ kostki masła
- ser feta (opakowanie)
- około 100 gram serka koziego
- 2 ząbki czosnku
- garść tymianku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Sery rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz oraz czosnek. Wymieszać.
2. Jajka ubijamy mikserem, dodając powoli mieszankę serów. Na koniec dodajemy tymianek.
3. W rondelku roztapiamy masło.
4. Ciasto kroimy na kwadraty. Kwadraty smarujemy roztopionym masłem, na środku nakładamy farsz i sklejamy je tak by powstały trójkąty.
5. Na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia. Na nim układamy pierożki, których wierzch smarujemy roztopionym masłem.
6 Pierożki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dobre są zarówno ciepłe jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz