Na podstawie lektury książki pt. "Pierwsza kawa o poranku" poniżej definicje podstawowych rodzajów kaw:
- espresso - włoska kawa par excellence, uzyskiwana przez mielenie i palenie ziaren arabica, obowiązkowo podawana w mocno ogrzanej porcelanowej filiżance, by uwydatnić jej intensywność, aromat i powstałą na wierzchu piankę
- macchiato - do espresso dodajemy kroplę gorącego lub zimnego mleka
- lungo - procedura przyrządzania taka sama jak przy espresso ale pozwala się wodzie przepływać przez filtr nieco dłużej, by zwiększyć ilość i zmniejszyć intensywność napoju
- corretto - otrzymujemy dodawszy do espresso "korektę" w postaci wysokoprocentowego alkoholu według własnego uznania (np. brandy lub grappa)
- bezkofeinowa - przygotowuje się tak samo jak espresso, tyle że z mieszanki bezkofeinowej
- al vetro - zawartość pozostaje bez zmian, bierze się tylko inne naczynie tzn. zamiast typowej porcelanowej filiżanki kieliszek z grubego szkła; zwykle z metalowym uchwytem
- caffe freddo (kawa na zimno) - do szklanki wrzuca się dwie kostki lodu i nalewa espresso, następnie miesza się wszystko długą łyżeczką
- marocchino (czyt: marokkino) - spód wysokiej szklanki posypuje się kakao, do połowy wypełnia się mleczną pianką i na koniec dolewa espresso
- nocciola - (kawa orzechowa), do lodowato zimnej szklanki wlewa się obfitą łyżkę koncentratu orzechowego, odrobinę kremu kawowego i dopełnia parującym espresso
- ristretto - przez filtr przepływa jeszcze mniej wody, espresso jest jeszcze gęstsze i bardziej skoncentrowane
- schiumato - gorąca filiżanka, espresso, na wierzchu dwa "obłoczki" mlecznej pianki
- americano - bierzemy filiżankę do cappuccino, nalewamy do niej espresso lungo i dopełniamy wrzątkiem
- caffe alla nutella - dno filiżanki wypełnia się nutellą i ciągnie się jej strużkę aż po brzeg, następnie dopełnia się filiżankę kawą a pozostałą na widoku strużkę nutelli posypujemy cukrem pudrem
- shakerato - do shakera wrzucamy kilka kostek lodu i obfitą porcję espresso, potrząsamy i powoli nalewamy do kieliszka, na koniec posypujemy proszkiem z ciastek amaretto
- cappuccino - spieniamy mocno schłodzone mleko na mleczną piankę i to wlewamy do filiżanki z przygotowaną kawą
Komentarze
Prześlij komentarz