W roli głównej: śliwki
Na działce dojrzały śliwki. Owoce są już tak dojrzałe że same spadają z drzewa :-) więc należy je sensownie wykorzystać a zatem...... dziś przygotuję tartę śliwkową na kruchym spodzie z serkiem mascarpone i płatkami migdałowymi.
Składniki na kruche ciasto:
- mąka (około
- kostka masła roślinnego (np. margaryna Kasia)
- cukier (niepełna szklanka)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek cytrynowy
- cukier waniliowy
Pozostałe składniki:
- śliwki (około kilogram)
- brązowy cukier (4 łyżki stołowe)
- serek mascarpone (małe opakowanie)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Z pierwszej części składników zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około pół godziny do godziny.
2. Następnie wylepiamy ciastem formę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub kaszą manną), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
3. Na podpieczony spód wykładamy śliwki (śliwki wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone w ćwiartki podsmażamy niecałe 10 minut na patelni na maśle (1-2 łyżki masła z 1/3 szklanki cukru). Ciasto ze śliwkami pieczemy kolejne 15 minut.
4. Następnie robimy masę serową: na patelni topimy 2 łyżki masła; dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy serek mascarpone i śmietanę. Jak składniki połączą się to zdejmujemy z patelni i wtedy dodajemy jajko. Mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na śliwki.
5. Całość pieczemy jeszcze około 15-20 minut w 190 stopniach.
6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz płatkami migdałowymi.
Wspaniałe, szybkie do przygotowania i pyszne ciasto :-)
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz