Podtytuł, który brzmi "nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami" w pełni oddaje przekaz tej książki. Jest ona zbiorem autorskich przepisów, stanowi praktycznie alfabet kulinarny, składający się z opisów regionów i specyficznych dla nich potraw, od zup i przystawek poczynając, a na deserach kończąc. Podstawą przepisów są przede wszystkim ryby z polskich jezior, grzyby, owoce i rośliny z polskich lasów oraz rodzime sery. Wszystko to w otoczeniu pięknych kolorowych fotografii. Przepisy podane są w prosty i wyraźny sposób, gorąco polecam!
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz