Kieszonkowa książeczka kucharska wprowadzająca nas w świat pełnej inspiracji kuchni żydowskiej. Mimo skromnego formatu zawiera zarówno czytelne przepisy jak i bardzo ładne zdjęcia potraw. Z lektury tej książeczki można wysnuć podstawowy wniosek, że kuchnia żydowska jest niezwykle ciekawa i bardzo zróżnicowana, w dodatku cały czas ewoluuje, zachowując przy tym szacunek dla tradycji i rytuałów. Naprawdę warto spróbować ;-)
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz