Osobiście nie przepadam za ogórkami małosolnymi. Wolę te konkretnie ukwaszone.
Jednak wiem że ogórki małosolne mają wielu zwolenników więc poniżej podaję przepis wg receptury mojej kochanej Babci.
Do przygotowania ogórków małosolnych najlepiej jest mieć taki specjalny kamienny garnek. Ja taki garnek kupiłam już 2 lata temu - tak żeby mieć na przyszłość ;-) Mój garnek jest 3 litrowy.
Składniki:
Jednak wiem że ogórki małosolne mają wielu zwolenników więc poniżej podaję przepis wg receptury mojej kochanej Babci.
Do przygotowania ogórków małosolnych najlepiej jest mieć taki specjalny kamienny garnek. Ja taki garnek kupiłam już 2 lata temu - tak żeby mieć na przyszłość ;-) Mój garnek jest 3 litrowy.
Składniki:
- ogórki (ja lubię te małe, ciemnozielone) 2 kg
- czosnek
- kwiaty kopru
- chrzan (korzeń oraz liście)
- miód
- sól kamienna
- można także użyć liści wiśni, dębu, winogron i/lub czarnej porzeczki
1. Ogórki umyć.
2. W garnku kolejno układamy warstwy:
- liście chrzanu, plasterki chrzanu, plasterki czosnku, koper
- ogórki (najlepiej pionowo, dość ciasno, białymi końcówkami do dołu)
- liście chrzanu, plasterki chrzanu, plasterki czosnku, koper (kwiaty oraz kawałki łodyg)
- ogórki
3. W moim garnku zmieściły się dwie warstwy ogórków.
4. Teraz przyrządzamy "wodę do ogórków". Do tego potrzebujemy 1 litr ciepłej wody w której rozpuszczamy sól kuchenną oraz miód. Ja przyjęłam następującą miarkę: na 1 kg ogórków 1 czubata łyżka soli oraz 1 łyżka miodu. Tą wodą zalewamy ogórki w garnku. Woda powinna przykryć ogórki. Jeśli tak się nie stało to uzupełniamy zimną wodą (może być mineralna lub z kranu).
5. Na wierzchu garnka układamy kwiaty kopru oraz liście.
6. Przykrywamy talerzem lub spodkiem.
Ogórki delikatnie małosolne będą już po 3 dniach. Znam sporo osób, które lubią takie młode ogórki. Jednak prawdziwe małosolne będą odpowiednie po tygodniu.
Natomiast po około 3 tygodniach nasze małosolne ogórki staną się ogórkami kwaszonymi :-)
Czyż to nie proste? Po co kupować ogórki w sklepie?? Zachęcam Was do samodzielnego przyrządzenia pysznych ogórków małosolnych :-)
Komentarze
Prześlij komentarz