Przejdź do głównej zawartości

Makaron z cukinią

Makaron: Fettuccine


Wczoraj naszła mnie myśl by przygotować coś z cukinii :-)

Ten kto mnie zna wie doskonale, że kocham makaron więc oczywiste było, że potrawa będzie na bazie makaronu.

Proponuję Wam zatem tagiatelle z cukinią i szynką.

Składniki:
  • 2 małe lub średnie cukinie
  • cebula (najlepiej dymka)
  • 2 ząbki czosnku
  • około 10 dk szynki 
  • makaron tagiatelle
Sos: 2 żółtka jajek, 4 łyżki parmezany, około 100 ml gęstej śmietany (np. 18%).

Sposób przygotowania:

1. makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu

2. Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę, czosnek oraz szczypior.

3. Jak cebulka się zeszkli dodajemy pokroją w paseczki szynkę i po kilku minutach cukinię pokrojoną w słupki. Całość smażymy aż cukinia będzie miękka.

4. W garnku mieszamy świeżo ugotowany i odsączony makaron, szynkę z cukinią i dodajemy sos.

5. Całość należy intensywnie wymieszać.

Gotową pastę wykładamy na talerz.

Dla dekoracji możemy użyć szczypiorku.

Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie