Makaron: Fettuccine
Wczoraj naszła mnie myśl by przygotować coś z cukinii :-)
Ten kto mnie zna wie doskonale, że kocham makaron więc oczywiste było, że potrawa będzie na bazie makaronu.
Proponuję Wam zatem tagiatelle z cukinią i szynką.
Składniki:
- 2 małe lub średnie cukinie
- cebula (najlepiej dymka)
- 2 ząbki czosnku
- około 10 dk szynki
- makaron tagiatelle
Sos: 2 żółtka jajek, 4 łyżki parmezany, około 100 ml gęstej śmietany (np. 18%).
Sposób przygotowania:
1. makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu
2. Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę, czosnek oraz szczypior.
3. Jak cebulka się zeszkli dodajemy pokroją w paseczki szynkę i po kilku minutach cukinię pokrojoną w słupki. Całość smażymy aż cukinia będzie miękka.
4. W garnku mieszamy świeżo ugotowany i odsączony makaron, szynkę z cukinią i dodajemy sos.
5. Całość należy intensywnie wymieszać.
Gotową pastę wykładamy na talerz.
Dla dekoracji możemy użyć szczypiorku.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz