Przejdź do głównej zawartości

Makaron z cukinią i krewetkami

Kolejny piątek więc proponuję dziś danie bezmięsne. Białkowe ale bezmięsne :-)

Proponuję Wam makaron z cukinią (bo jeszcze nadal trwa na nią sezon) oraz krewetkami.


Składniki: 
  • makaron farfalle (tj. kokardki) 
  • krewetki (najlepiej królewskie)
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • gęsta śmietana (opak 150 gram)
  • serek śmietankowy 
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:

1. Na oliwie szklimy drobno posiekany czosnek. Dodajemy krewetki. Smażymy je około 2-3 minutki z każdej strony. 

2. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię (cukinię porządnie myjemy ale nie obieramy ze skórki). Podsmażamy do chrupkości (tj. około 5-7 minut). Odsączamy z patelni.

3. W rondelku lub głębokiej patelni przygotowujemy sos ze śmietany gęstej, serka oraz śmietanki. Zagotowujemy całość. Dodajemy przyprawy. Do zagotowanej śmietanki dodajemy podsmażone krewetki oraz usmażoną cukinię. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy na gazie.

4. Ugotowany wg zaleceń na opakowaniu makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. 

Gotowe! :-)
Smacznego!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie