Kolejny piątek więc proponuję dziś danie bezmięsne. Białkowe ale bezmięsne :-)
Proponuję Wam makaron z cukinią (bo jeszcze nadal trwa na nią sezon) oraz krewetkami.
Składniki:
Proponuję Wam makaron z cukinią (bo jeszcze nadal trwa na nią sezon) oraz krewetkami.
Składniki:
- makaron farfalle (tj. kokardki)
- krewetki (najlepiej królewskie)
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- gęsta śmietana (opak 150 gram)
- serek śmietankowy
- 100 ml słodkiej śmietanki
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
1. Na oliwie szklimy drobno posiekany czosnek. Dodajemy krewetki. Smażymy je około 2-3 minutki z każdej strony.
2. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię (cukinię porządnie myjemy ale nie obieramy ze skórki). Podsmażamy do chrupkości (tj. około 5-7 minut). Odsączamy z patelni.
3. W rondelku lub głębokiej patelni przygotowujemy sos ze śmietany gęstej, serka oraz śmietanki. Zagotowujemy całość. Dodajemy przyprawy. Do zagotowanej śmietanki dodajemy podsmażone krewetki oraz usmażoną cukinię. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy na gazie.
4. Ugotowany wg zaleceń na opakowaniu makaron odcedzamy i dodajemy do sosu.
Gotowe! :-)
Smacznego!!
3. W rondelku lub głębokiej patelni przygotowujemy sos ze śmietany gęstej, serka oraz śmietanki. Zagotowujemy całość. Dodajemy przyprawy. Do zagotowanej śmietanki dodajemy podsmażone krewetki oraz usmażoną cukinię. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy na gazie.
4. Ugotowany wg zaleceń na opakowaniu makaron odcedzamy i dodajemy do sosu.
Gotowe! :-)
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz