Powiem szczerze, że nie przepadam za krewetkami ale to wcale nie powód by ich nie przyrządzić, prawda? ;-) Ba, to nawet "wyzwanie" dla blogerki kulinarnej ;-)
Poza tym fakt, że nie lubię krewetek nie ma uzasadnienia. To jest moje dziwactwo. Nie lubię, bo nie spróbowałam ;-)
Kolejna rzecz to fakt, że postanowiłam przygotować potrawę z krewetkami, gdyż osoba którą podejmowałam tą kolacją lubi krewetki :-)
Ponadto, dziś jest piątek. Dużo osób w piątki nie jada mięsa więc to jest kolejny doskonały pretekst by przyrządzić coś innego, rybno-podobnego ;-)
I tak.... poniżej mój przepis na spaghetti z krewetkami koktailowymi (to te małe)
Składniki:
- makaron spaghetti (może być też makaron typu tagiatelle lub pappardelle)
- krewetki - opak 150 gram; może być więcej - jak kto lubi :-)
- 2 ząbki czosnku (można też dodać cebulkę)
- natka pietruszki (pęczek)
- sok z cytryny (ja dałam z połowy cytryny)
- chilli (może być świeże, suszone lub pasta)
- oliwa
- dwie duże łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem na której podsmażamy czosnek z ewentualna cebulką, pietruszką. Możemy także dodać chilli.
3. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy je około 2-3 minut. Doprawiamy sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
4. Przygotowanie krewetek trwa mniej więcej tyle ile gotuje się makaron. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z krewetkami, mieszamy całość, wykładamy na talerz i dosypujemy dodatkową garścią natki pietruszki. Można też potrawę posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz