Skoro już polubiłam krewetki to postanowiłam przygotować ich kolejną wersję :-)
Tym razem zachęcam Was do przyrządzenia krewetek królewskich w sosie pomidorowo-śmietanowym. Jest to opcja za którą przepadam zdecydowanie bardziej. Wole bowiem te makarony na bazie śmietany. Wiem, że są one bardziej kaloryczne ale smakują mi bardziej :-)
Składniki:
- makaron (ja użyłam makaronu typu spaghetti ale uważam, że doskonale pasowałby także tagiatelle lub pappardelle)
- krewetki królewskie - około 300 gram
- czosnek (2-3 ząbki; można także dodać cebulę, najlepiej szalotkę)
- pęczek natki pietruszki
- 2 średnie dojrzałe pomidory (mogą być tez pomidory z puszki)
- gęsta śmietana np. 12% (opakowanie ok 200 gram)
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować (zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu)
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek z ewentualna cebulką oraz pokrojoną natką pietruszki.
3. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki).
4. Po kilku minutach dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Po kilku minutach dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
5. Makron odcedzamy i przekładamy do sosu krewetkowo-smietanowo-pomidorowego.
6. Wykładamy na talerz. Dekorujemy natka pietruszki oraz pomidorkami koktailowymi.
Wybaczcie mi moją nieskromnosć ale ..... danie wyszło obłędne!!! :-)
6. Wykładamy na talerz. Dekorujemy natka pietruszki oraz pomidorkami koktailowymi.
Wybaczcie mi moją nieskromnosć ale ..... danie wyszło obłędne!!! :-)
A gdzie krewetki?
OdpowiedzUsuń