W miejscu gdzie jeszcze jakiś rok temu można było zjeść sajgonki, powstała sympatyczna restauracja serwująca proste choć przy tym nietuzinkowe menu, w przyjemnej, neutralnej atmosferze. Szef kuchni oferuje kilka dań specjalnych, np. na przystawkę wyśmienitą babkę ziemniaczaną, podawaną z czerwonym barszczem, tak po domowemu, w glinianym kubku.
Jako, że miałem smaka na kurczaka, skusiłem się na polecaną dziś grillowaną pierś z frytkami, w towarzystwie surówki z marchewki. A tę krótką ucztę zwieńczył fantastyczny sernik - palce lizać! Ceny niezbyt niskie, ale to ścisłe centrum stolicy, wiec po części uzasadnione. Ale warto spróbować oferowanych tu specjałów, następnym razem wpadnę na policzki lub na kaczkę :-)
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz