W ROLI GŁÓWNEJ: BORÓWKI
To dopiero jest błyskawiczne ciasto. Przygotowanie i upieczenie zajmuje nie dłużej niż jeden odcinek MjakMiłość…….. ;-)
W tym sezonie dopracowałam to ciasto do perfekcji, gdyż
obrodziły mi na działce borówki.
Do ciasta potrzebujemy:
Pół kostki masła (opcjonalnie pół szklanki oleju)
2 jajka
Szklanka mąki
Około 400
gram owoców
1. Masło roztapiamy. Ostudzone ubjamy z jajkami i cukrem.
2. Do masy dodajemy mąkę (wcześniej przesianą przez sito –
wówczas jest bardziej puszyste). Możemy dodać łyżeczkę proszku do pieczenia lub
łyżeczkę sody. Dla wzbogacenia aromatu możemy dodać także 1 saszetkę cukru waniliowego
i kilka kropel olejku cytrynowego (a jeszcze lepiej soku z połowy cytryny).
3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem
a na wierzch wysypujemy borówki (w mojej ostatniej wersji tego ciasta
wymieszałam borówki z malinami – też pasuje).
4. Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach.
Ciasto na wierzchu można posypać cukrem pudrem. Można też podać z bitą śmietaną lub lodami wanilowymi.
Proste i szybkie ciasto. Zachęcam do pieczenia :-)
Robiłam, jedliśmy było pyszne.
OdpowiedzUsuńBłyskawiczne i smakowite. Na każdą okazję. Wygląda, pachnie i smakuje...
OdpowiedzUsuń