W roli głównej: BRZOSKWINIE
Przygotowujemy spód do tarty. Ja przyrządzam spód według receptury jak na ciasto półkruche tzn.:
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia (ja używam Kasi). powinna być miękka
- pół szklanki cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- aromat waniliowy bądź cytrynowy
Przygotowanie:
1. Palcami rozgniatam masło z cukrem (w tym także cukrem waniowym.
2. Dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia/sodą.
3. Dokładamy żółtka jaj i aromat.
4. Zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi potrzeba to dosypujemy mąki tak, by ciasto nie kleiło się do dłoni.
5. Zawijamy w folę i odkładamy na chwilę do lodówki (na około pół godziny).
6. Schłodzone ciasto wykładamy na (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) blaszkę. Nakłuwamy ją widelcem, by ciasto podczas pieczenia oddychało. Spód zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
7. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy galaretkę brzoskwiniową, którą także schładzamy.
8. Kroimy na małe cząstki (półksiężyce) brzoskwinie z puszki, któe wcześniej dsączamy z soku.
9. Na wystudzone ciasto układamy owoce, które zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową.
10. Wstawiamy na jakieś 2-3 godziny do lodówki.
Ciasto można podawać również z dekoracją z btej śmietany.
Proste i smaczne :-)
Komentarze
Prześlij komentarz