W roli głównej: ŁOSOŚ
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle (ja użyłam zielonego tagliatelle)
- 100 g wędzonego łososia
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 mała lub średnia cebula
- koperek
- olej lub oliwa
- sól, pieprz
- parmezan (garść starkowanego sera)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na
opakowaniu.
1. W tym czasie kroimy cebulę w drobną
kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (oliwy), aż się zeszkli.
2. Łososia rwiemy w rękach na drobne kawałeczki, wrzucamy do cebuli. Smażymy
chwilę (łosoś zmieni kolor na lekko biały). Trwa to około 2 minut.
3. Następnie
dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, aż się zagotuje.
4. Do sosu dodajemy garść parmezanu,
sól i pieprz do smaku.
5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy
na patelnię do sosu. Mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy na talerze. Posypujemy
świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobina koperku (dla ozdoby).
Z podanych wyżej składników wyszły 2
porcje: jedna dla odchudzającej się notorycznie kobitki ;-) i jednego lubiącego
zjeść faceta J
Moim zdaniem
przepyszna pasta!! J
Do przygotowania tego dania zużyłam prawie cały pęczek
koperku. Żarłomaniak stwierdził, że koperku było za dużo. Musicie więc zdecydować
sami jak bardzo koperkowy ma być sos ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz