Przejdź do głównej zawartości

Makaron z łososiem w sosie śmietanowo - koperkowym

W roli głównej: ŁOSOŚ

Składniki:


  • 200 g makaronu tagliatelle (ja użyłam zielonego tagliatelle)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 mała lub średnia cebula
  • koperek
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz
  • parmezan (garść starkowanego sera)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

1. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (oliwy), aż się zeszkli. 

2. Łososia rwiemy w rękach na drobne kawałeczki, wrzucamy do cebuli. Smażymy chwilę (łosoś zmieni kolor na lekko biały). Trwa to około 2 minut. 

3. Następnie dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, aż się zagotuje. 

4. Do sosu dodajemy garść parmezanu, sól i pieprz do smaku.

5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię do sosu. Mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy na talerze. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobina koperku (dla ozdoby).

Z podanych wyżej składników wyszły 2 porcje: jedna dla odchudzającej się notorycznie kobitki ;-) i jednego lubiącego zjeść faceta J
Moim zdaniem przepyszna pasta!! J




Do przygotowania tego dania zużyłam prawie cały pęczek koperku. Żarłomaniak stwierdził, że koperku było za dużo. Musicie więc zdecydować sami jak bardzo koperkowy ma być sos ;-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie