W roli głównej: ŁOSOŚ
Składniki:
- pół opakowania makaronu spaghetti (użyłam brązowego, bo ciemne zboże jest zdrowsze)
- 100 gram łososia (użyłam wędzonego)
- 3-4 kawałki suszonego pomidora (ja użyłam te z zalewy)
- 2 garście liści szpinaku (np. baby szpinak)
- kapary (kilka sztuk dla smaku i dekoracji)
- olej lub oliwa do smażenia
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
1. W czasie,
gdy makaron nam się gotuje rozgrzewamy na patelni olej (oliwę). Dodajemy
porwanego na kawałeczki łososia. Chwilę smażymy (około 2-3 minut).
2. Dodajemy
pokrojonego na paseczki suszonego pomidora (odsączonego z zalewy).
3. Wrzucamy
liście szpinaku i podduszamy aż stracą sprężystość.
4. Na koniec
dorzucamy kapary (wcześniej odsączone).
5. Całość doprawić pieprzem i ewentualnie solą (należy
uważać na jej ilość, bo pamiętajmy, że słony jest łosoś oraz kapary).
6. Odcedzony
makaron wyłożyć na patelnię. Całość wymieszać.
Tak
przygotowane danie serwujemy ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, kilkoma
listkami świeżego szpinaku i wiórkami parmezanu.
Bon appetit ! :-)
Dopisek:
Makaron ten można serwować także w wersji s sosem śmietanowym. Wówczas, mniej więcej pomiędzy suszonym pomidorem a liśćmi szpinaku wlewamy gęstą śmietanę (najlepiej wysoko % - ja proponuję kubełek 30% śmietany) i następnie kontynuujemy realizacje przepisu. Sos śmietanowy powinien się grzać około 3-5 minut. Jeśli uznacie, że jest zbyt rzadki można zagęścić go parmezanem.
Bon appetit ! :-)
Komentarze
Prześlij komentarz