Grecka wyspa Rodos jest znana z wyśmienitej kuchni.
Z przystawek należy spróbować grillowanych owoców morza m.in. ośmiornicy.
Będąc na Rodos zajadałam się pysznym chlebiem PITA (chleb ten ma swoje odsłony w różnych krajach).
Na Rodos warto spróbować zupy z soczewicy z warzywami tzw. FAKES.
Jak wspominam swój pobyt w Grecji to na myśl przychodzą mi takie greckie specjały jak:
SAŁATKA GRECKA
bardzo popularna również i u nas jako przystawka lub podawana samodzielnie do bagietki. Sałatka grecka to kompozycja z sera feta, cebuli papryki, oliwek i polana oliwą z oliwek. W Polsce widziałam też wersję tej sałatki podanej z zieloną sałatą.
SOS TZATZIKI
Sos na bazie jogurtu, czosnku i ogórka. Wyśmienity jako dodatek do mięs i pieczywa. Ja go ubóstwiam. Ilekroć jestem w Grecji staram się przywieźć jako souvenir z podróży zestaw przypraw do sosu tzatziki - wówczas sos osiąga wyorny, niepowtarzalny smak :-)
MUSAKA
zapiekanka z bakłażana (zwanego również oberżyną), ziemniaków (to opcjonalnie), sosu mięsno-pomidorowego pod beszamelem.
Ja, jako mega-mięsiara czuję ssanie w żołądku na wspomnienie o szaszłykach z jagnięciny - to tzw. SOUVLAKI czy kotlecikach z mięsa jagnięcego (lub wołowego) – KEFTEDES.
Rodos słynie z bogatej oferty słodkości. Z najbardziej znanych należy wymienić BAKLAVĘ.
Warta wspomnienia jest mocna grecka kawa.
Jeśli chodzi o typowe greckie alkohole to należy wymienić tu przede wszystkim: wódkę ouzo, miejscowe brandy - METAXA, lokalny bimber o nazwie SOUMA oraz piwo MYTHOS.
Komentarze
Prześlij komentarz