Składniki rolady szpinakowej:
- 300 gram mrożonego szpinaku
- ok 150 gram łososia wędzonego
- ok 200 gram serka kremowego
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka kaparów
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie rolady:
1. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Po chwili dodajemy szpinak i podsmażamy tak długo aż odparuje z niego większość wody.
2. Szpinak studzimy. Wtedy dodajemy żółtka; mieszamy.
3. W osobnej misce ubijamy pianę z białek.
4. Do szpinakowej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia; wylewamy na papier masę i wyrównujemy tak by powstał cienki placek (prostokąt).
6. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy.
7. Kremowy serek mieszamy z czosnkiem, pokrojonymi kaparami oraz koperkiem. Doprawiamy też solą i pieprzem.
8. Na wystudzonym cieście szpinakowym smarujemy serek równą warstwą a na niej układamy plastry łososia.
9. Zwijamy delikatnie roladę wzdłuż dłuższego boku i tak zwiniętą owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Serwujemy pokrojoną w plastry np. grubości ok 2 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz