Tu wersja na słodko-pikantno :-)
Słodycz bierze się z soku z pomarańczy.
Pikanteria pochodzi z papryczki chili.
Składniki:
- 5-6 średnich marchewek
- 1 mała pietruszka
- 1 średnia cebula
- ok. 1,5 litra bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- sok z pomarańczy (można dodać także skórkę)
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować.
2. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć do miękkości na patelni na maśle.
3. Dorzucić starkowane warzywa. Dusić ok 5-7 minut. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez prske czosnek, chili, sól i pieprz.
4. Całość przerzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować aż warzywa będą miękkie.
5. Zupę zblendować. Doprawić sokiem z pomarańczy, sola oraz pieprzem do smaku.
Fajnym pomysłem jest, by podawać zupę z paluszkami z ciasta francuskiego.
Wystarczy ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem (jasnym bądź czarnym). Ciasto pokroić na paski o szerokości ok 1-1,5 cm. Paski układamy skręcone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Jako, że zupa jest chili oraz imbirem wspaniale nadaje się na chłodne jesienne wieczory oraz mroźne zimowe dni ale nie tylko :-)
Smaczne-go!!
Komentarze
Prześlij komentarz