Składniki:
- mąka pszenna (10 łyżek)
- gorąca woda (50 ml)
- sól
Sposób przygotowania:
1. Mąkę łączymy z wodą i solą i mieszamy na ciasto dosypując mąkę tak, by odchodziło od ręki.
2. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje.
3. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienko i smażymy na suchej patelni po ok. 1 minucie z każdej strony.
Farsz:
Ja użyłam do farszu szynki i pieczarek które podsmażyłam na patelni. Dla smaku dodałam pokrojonych korniszonków.
Można jednak tortillę faszerować na wiele sposobów np.:
- kapustą pekińską
- kukurydzą
- czerwoną fasolką
- piersią z kurczaka (smażoną oczywiście)
- łososiem (z serkiem śmietankowym, koprem i kaparami)
- mięsem mielonym z pomidorami
Naprawdę wybór jest dość szeroki.
Normalnie do tortilli zawsze daję sos z majonezu i ketchupu.
Jako, że jestem na diecie sos zrobiłam z jogurtu naturalnego i musztardy.
Komentarze
Prześlij komentarz