poniżej moja wersja biszkoptu
moja wersja oznacza iż użyłam mniejszą ilość jajek - tylko 5 szt. ;-)
moja wersja oznacza także, iż użyłam tylko mąki pszennej; nie stosuję do zrobienia biszkoptu kombinacji mąki pszennej (3/4 szklanki) i mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
- 5 jajek
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać do ubijania szczyptę soli).
3. Jak już piana jest ubita dodajemy stopniowo cukier nadal ubijając.
4. Następnie dodajemy kolejno żółtka.
5. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia nadal miksując na wolnych obrotach.
6. Gotową masę wylewamy na blaszkę/tortownicę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą).
7. Biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Uwaga!Po upieczeniu proponuję jeszcze przez chwilę potrzymać ciasto w ciepłym piekarniku i dopiero potem je wyjąć. Po wyjęciu z piekarnika kładę je wierzchem do dołu - wtedy biszkopt będzie płaski (bez pęcherzyków powietrza).
Biszkopt używam do przygotowania tortu - wystarczy przełożyć jakimś kremem :-)
Komentarze
Prześlij komentarz