już za kilka chwil święta więc śpieszę z przepisem na uszka z farszem grzybowym :-)
Farsz grzybowy:
Przygotowanie
1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulkę.
2. Do cebuli dodajemy grzyby oraz warzywa z barszczu grzybowego (grzyby można przemielić).
3. Doprawiamy solą i pieprzem (można też dodać odrobinę bułki tartej żeby farsz nie był bardziej zwarty).
Składniki na ciasto:
2. Ciasto dzielimy na kawałki (porcje) i rozwałkowujemy je dość cienko (jakieś 2-3 mm grubości).
3. Wycinamy małe kółeczka (ja to robiłam małym kieliszkiem).
4. Na kółeczka nakładamy farsz i zlepiamy tak jak pierogi. Łączymy końce pierożka i czubek uszka wywijamy na zewnątrz.
5. Uszka wrzucamy na gotującą się osoloną wodę ok. 3-4 minut (mieszamy drewnianą łyżką bardzo delikatnie by się nie rozkleiły).
Wykładamy na talerz. Możemy je posmarować oliwą - wówczas nie będą się sklejać.
Ja je przygotowałam już dziś i w związku z tym że ugotowałam je al dente więc je zamrożę tak by mieć je gotowe na wigilię :-)
i gotowe :-)
Podajemy z barszczem.
Farsz grzybowy:
- grzyby
- cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulkę.
2. Do cebuli dodajemy grzyby oraz warzywa z barszczu grzybowego (grzyby można przemielić).
3. Doprawiamy solą i pieprzem (można też dodać odrobinę bułki tartej żeby farsz nie był bardziej zwarty).
Składniki na ciasto:
- mąka
- ciepła woda
- sól
- łyżka masła lub oliwy
2. Ciasto dzielimy na kawałki (porcje) i rozwałkowujemy je dość cienko (jakieś 2-3 mm grubości).
3. Wycinamy małe kółeczka (ja to robiłam małym kieliszkiem).
4. Na kółeczka nakładamy farsz i zlepiamy tak jak pierogi. Łączymy końce pierożka i czubek uszka wywijamy na zewnątrz.
5. Uszka wrzucamy na gotującą się osoloną wodę ok. 3-4 minut (mieszamy drewnianą łyżką bardzo delikatnie by się nie rozkleiły).
Wykładamy na talerz. Możemy je posmarować oliwą - wówczas nie będą się sklejać.
Ja je przygotowałam już dziś i w związku z tym że ugotowałam je al dente więc je zamrożę tak by mieć je gotowe na wigilię :-)
i gotowe :-)
Podajemy z barszczem.
Komentarze
Prześlij komentarz