dziś pierwszy dzień grudnia. już całkiem niebawem święta więc mogłabym przygotować coś w klimatach przedświątecznych. naszło mnie jednak na .... kuchnię rodem z Meksyku. Lubię zdecydowane smaki stąd ten pomysł. Poza tym moim wielkim marzeniem jest pojechać do Meksyku i posmakować tamtejszej kuchni w oryginale ... :-)
Przygotowuję więc chili con carne (czyli w dosłownym tłumaczeniu mięso z chili)
Składniki:
Przygotowuję więc chili con carne (czyli w dosłownym tłumaczeniu mięso z chili)
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (w oryginale jest wołowina)
- oliwa
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- oregano
- sos sojowy (ciemny)
- 1 łyżeczka cukru
- pomidory z puszki
- czerwona papryka
- zielona papryka
- czerwona fasola (ja wzięłam pół puszki) i/lub kukurydza (też pół puszki)
- pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę (lub drobny posiekany) czosnek.
2. Dodajemy przyprawy tj. chili, oregano oraz kumin.
3. Następnie dodajemy mięso i smażymy je powoli aż do zrumienienia.
4. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy dodajemy sos sojowy oraz cukier, a następnie pomidory z puszki a także pokrojoną w paseczki paprykę (zieloną i czerwoną).
5. Dusimy całość na wolnym ogniu około 20 minut.
6.Pod koniec dodajemy czerwoną fasolkę(i/lub kukurydzę) i gotujemy całość jeszcze kilka minut.
7. Całość można w razie potrzeby doprawić bulionem.
Tak przyrządzone chili con carne możemy jeść z ryżem.
Chili con carne nadaje się także (a może przede wszystkim) idealnie do "nafaszerowania" TACOS (to takie kukurydziane placki; coś jak tortille tyle że one są robione z dodatkiem mąki pszennej).
Komentarze
Prześlij komentarz