kulebiak to potrawa dla wszystkich tych którzy lubią kiszoną kapustę oraz grzyby (te prawdziwe lub pieczarki)
kulebiak można zrobić w cieście drożdżowym bądź cieście francuskim. ciasto drożdżowe jest na pewno ciut bardziej pracochłonne. dlatego moja wersja tej potrawy to propozycja w cieście francuskim - kupionym, nie robionym ;-)
pierwszy raz jadłam kulebiaka u mojej "bratowej". nigdy wcześniej nie miałam okazji go spróbować. wiele straciłam ;-) bo to przecież taka łatwa i smaczna potrawa
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- około 50 dag kiszonej kapusty
- około 5 dag suszonych grzybów i/lub 3-4 pieczarki
- 1 cebula
- olej
- 1 jajko
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
1. Grzyby suszone namoczyć w wodzie (np. przez noc) by zmiękły. Grzyby gotujemy około 20 minut, studzimy i kroimy w paseczki.
2. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
3. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka jest już zeszklona dodajemy do niej grzyby (jeśli szykujemy wersję z pieczarkami to właśnie teraz pieczarki) oraz kapustę. Chwilę smażymy (około 10 minut).
4. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie na które układamy farsz. Ciasto zwijamy jak roladę (ja za mało rozmroziłam ciasto więc nie robiłam kulebiaka w formie rolady tylko wersję: ciasto-farsz-ciasto).
5. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6. Kulebiak pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz