W roli głównej: AWOKADO
GUACAMOLE to rodzaj salsy (po naszemu sosu) tudzież dipu rodem z Meksyku na bazie awokado.
Salsa doskonale smakuje z tortillą, buritos oraz tacos (np. tacos wg mojego przepisu).
Guacamole można też podawać po prostu z bagietką.
Poniżej moja niezwykle podstawowa wersja tego sosu.
Składniki:
- awokado (do 12 tacos użyłam 2 szt. awokado)
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
- oliwa (około 1/3 szklanki)
Przyrządzenie sosu:
1. Do malaksera (blendera) wrzucamy obrane i pokrojone kawałki awokado, czosnek, sok z cytryny, sól, oliwę.
2. Blendujemy ale nie za długo bo salsa nie ma być idealnie gładkim sosem tylko po prostu gęstym dipem takim jak do chipsów.
Inne wzbogacone wersje tego sosu zawierają także:
- cebulę
- liście kolendry
- sos tabasco
- pomidora
Komentarze
Prześlij komentarz