Makaron ugotować na stan al dente. Brokuł lekko podgotować w osolonej wodzie. Filet z kurczaka wcześniej zamarynować w przyprawach i odrobinie oliwy z oliwek, następnie pokroić w drobną kostkę i poddusić przez 10-12 minut na patelni, dodając kieliszek czerwonego wina.
Naczynie najlepiej wysmarować margaryną, aby w trakcie pieczenia zawartość nie przyległa do ścian naczynia. W naczyniu ułożyć kolejno warstwy: makaronu, kurczaka, brokułów, oliwek, oraz ponownie warstwę makaronu, zalać szklanką bardzo gęstej śmietany. Następnie dołożyć ser zółty pokrojony w plasterki, na całą powierzchnię naczynia i wstawic do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok.20 minut.
Składniki: 250 gr makaronu farfalle (ew. penne),1 brokuł świeży (lub pół opakowania mrożonego),400 gr filetu z kurczaka,czarne oliwki(20 szt),śmietana 30%, przyprawy,sól.
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz