Ugotować 2 torebki po 100 gr ryżu - ok. 10 minut.
Na patelnię (a najlepiej wok) wylać odrobinę oleju lub oliwy, wrzucić: czosnek, cebulę i pokrojone w talarki parówki lub pokrojonego w małą kostkę fileta z kurczaka. Dusić ok. 7 minut.
Następnie dodać warzywa oraz przyprawy, ugotowany wcześniej ryż i całość dusić ok. 12 minut.
Smak można dodatkowo wzbogacić dolewając kieliszek czerwonego wina wytrawnego.
Składniki na porcje dla 2 osób:
200 gr ryżu,
mrożonka warzyw chińskich na patelnię (np. Hortex),
cebula (1 mała pokrojona w kostkę),
czosnek (1 ząbek w kostkę lub wyciśnięty),
4 parówki (np. Berlinki) lub 250 gr fileta z kurczaka,
przyprawy: oregano, majeranek, sól, pieprz.
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz