poniżej podaję składniki w ilościach, które ja zużyłam do przygotowania tej sałatki na średniej wielkości miskę
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 duży por
- puszka kukurydzy
- 6 jajek
- ser żółty (ok 15-20 dag)
- majonez (średni słoik)
- pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (to po to, by łatwiej się potem obierało ze skorupek), studzimy, pozbawiamy skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka tarkujemy na tarce o dużych oczkach (można też pokroić w drobniutką kosteczkę). Żółtka jajek kruszymy.
2. Ser żółty tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
3. Por (białą oraz jasnozieloną jego część) kroimy (np w drobniutką kosteczkę)
4. W misce układamy poszczególne warstwy sałatki kolejno:
- tarty ser żółty (jedna część)
- białka jajek
- tuńczyk (pierwsza puszka)
- por
- majonez (połowa słoiczka)
- posypać pieprzem
- kukurydza
- tuńczyk (druga puszka)
- żółtka jajek
- majonez
- posypać pieprzem
- ser żółty (pozostała część)
Do dekoracji sałatki można użyć natki pietruszki oraz świeżo mielonego pieprzu.
Przed podaniem warto sałatkę na jakiś czas odstawić do lodówki np. na godzinę.
Uwaga!
1. Sałatkę najlepiej serwować w przezroczystej misce (naczyniu) z uwagi na to, że sałatka ta przez swoje warstwy jest całkiem dekoracyjna :-)
2. Warstwę majonezu możemy zastąpić warstwą sosu majonezowo-jogurtowego bądź majonezowo-śmietanowego bądź majonezowo-musztardowego.
3. Można także dołożyć dodatkową warstwę sałatki w postaci wiórków z zamrożonego masła - tę warstwę proponuję umieścić pomiędzy kukurydzę i drugą warstwę tuńczyka.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz