Cukinie kroimy wzdłuż tworząc tzw. łódki, następnie wydrążamy miąższ. Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, dodając kurkumę i pieprz. Po 3 - 4 minutowym przysmażeniu dodajemy pokrojone w drobną kostkę paprykę, pomidora i oliwki. Całość dusimy na małym ogniu ok.8 - 10 minut. Następnie do łódek cukiniowych wkładamy farsz z patelni i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, w temperaturze 180 stopni. Potem dodajemy stary żółty ser i ponownie pieczemy ok. 3 - 5 minut. Można podawać z żurawiną albo z pikantnym ketchupem.
Składniki: 2 cukinie, 1 pierś z kurczaka, 1 duży pomidor, pół papryki, 10 oliwek, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, kurkuma.
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Faktycznie proste, szybkie i co najważniejsze - pyszne! Polecam!
OdpowiedzUsuńJa też czasami robię podobną potrawę ale zamiast cukinii biorę czerwoną paprykę, też smakowita :-)
OdpowiedzUsuńFajne danie, polecam jednak wersję bez ciężkiego żółtego sera, może być posypane pietruszką albo szczypiorkiem, też dobre.
OdpowiedzUsuń