W piątkowe popołudnie, za namową znajomych, udałem się do libańskiej restauracji Beirut. Skosztowałem zupy warzywnej, pełnej marchwi, pomidorów i ciecierzycy. Jako drugie danie wybrałem szaszłyki z jagnięciny, podawane z daktylami i słodką kapustą. Do tego chrupiąca pita i sos. Alternatywie można spróbować np. kurczaka na sałatach, z pomidorem i serem feta. Porcje niewielkie, ceny dość wysokie, samoobsługa, wystrój dość mroczny ale klimatyczny. Na jeden raz.
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz