kocham Święta Bożego Narodzenia a jeszcze bardziej okres przygotowania do nich :-)
myślę, że to przede wszystkim z uwagi na ........... zapachy: cudowne i wszechobecne :-)
zapach świąt to m.in. zapach skórki pomarańczowej, rumu, aromatu migdałowego i przypraw korzennych :-) ja po prostu kocham to!!
poniżej podaję przepis na ciasto PIERNIK (to jest piernik nie taki, co to powinien leżeć 2 tygodnie i nabierać mocy do świąt tylko do spożycia od razu)
ja swoje ciasto będę "testować" dziś na moich Przyjaciołach podczas naszego corocznego spotkania wigilijnego ;-)
Składniki:
myślę, że to przede wszystkim z uwagi na ........... zapachy: cudowne i wszechobecne :-)
zapach świąt to m.in. zapach skórki pomarańczowej, rumu, aromatu migdałowego i przypraw korzennych :-) ja po prostu kocham to!!
poniżej podaję przepis na ciasto PIERNIK (to jest piernik nie taki, co to powinien leżeć 2 tygodnie i nabierać mocy do świąt tylko do spożycia od razu)
ja swoje ciasto będę "testować" dziś na moich Przyjaciołach podczas naszego corocznego spotkania wigilijnego ;-)
Składniki:
- 1 kostka margaryny (plus odrobinka na wysmarowanie blaszki)
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 4 łyżki kakao
- 1 opak przyprawy piernikowej (można też zamiast gotowej przyprawy dodać po prostu mix przypraw tzn. cynamon, kardamon, anyż, imbir, gałka muszkatołowa i goździki - np. po łyżce stołowej z każdej tej przyprawy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 15 dk potłuczonych na drobno orzechów (można też dodać skórkę pomarańczową)
- bułka tarta lub kasza manna do wysypania blaszki
Przygotowanie:
1. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę, cukier, miód, kakao, przyprawę piernikową oraz margarynę. Składniki powinny się połączyć w jednolitą masę. Po zagotowaniu masę należy ostudzić.
2. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka jajek i miksujemy na wolnych obrotach.
3. Następnie dodajemy mąkę przesiana przez sito z dodatkiem proszku do pieczenia i również powoli miksujemy.
4. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek jajek (do ubijania piany dodajemy odrobinkę soli). Pianę mieszamy łyżką, nie mikserem.
5. Do takiej masy wsypujemy orzechy i dokładnie całość mieszamy.
6. Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę.
7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny (ja swój piernik piekłam dokładnie 55 minut). Możemy się upewnić czy ciasto jest gotowe nakłuwając ciasto patyczkiem - jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy to ciasto jest READY :-)
8. Po wystudzeniu ciasto można udekorować (i ja tak właśnie zrobiłam) polewą czekoladową oraz np. płatkami migdałowymi (wcześniej lekko uprażonymi).
Ja lubię piernik w swojej podstawowej postaci ale tym razem postanowiłam przygotować go w dwóch odsłonach:
1/ piernik przełożony powidłami (ja użyłam śliwkowych)
2/ piernik przełożony masą śmietanowo-budyniową
Komentarze
Prześlij komentarz